Sprekende cijfers kantorenmarkt

Hierbij presenteren wij onze halfjaarlijkse Sprekende Cijfers Kantorenmarkten rapportage. Zoals u van ons gewend bent geeft deze rapportage inzicht in zowel de landelijke ontwikkeling als de ontwikkeling op regionaal niveau. De veertien regionale partners van Dynamis met in totaal 40 vestigingen beschikken over unieke lokale kennis, waarbij wij door onze landelijke dekking tevens een totaalbeeld voor Nederland kunnen geven.

We zijn trots te melden dat wij ten aanzien van onze vorige editie het aantal geanalyseerde regio’s wederom hebben kunnen uitbreiden. Na in de jaarrapportage over 2016 de regio’s Alkmaar en Zaanstad te hebben toegevoegd, is in deze editie de regio Zeeland er bij gekomen. In dit rapport schetsen wij een beeld van de ontwikkelingen op de kantorenmarkt binnen 27 regio’s in Nederland.
In de eerste helft van 2017 is in de geanalyseerde regio’s het kantorenaanbod met 11% afgenomen, per 1 juli 2017 is nog 5.628.000 m2 beschikbaar voor verhuur of verkoop. Aanleiding voor de daling is onder andere een toename van het opnamevolume van 7% vergeleken met de eerst helft van 2016. Hiernaast is er ook kantoorruimte uit het aanbod onttrokken ten behoeve van transformatie, alleen is dit volume fors lager dan in de voorgaande jaren. In totaal is 206.000 m2 uit de markt genomen, dit is 39% minder dan een jaar geleden.

De terugloop van het transformatievolume vindt zijn oorzaak in een afname van het voor transformatie geschikte aantal panden. Gevolg is dat ook telkens nieuwere kantoorpanden worden getransformeerd. De afname van het aantal voor transformatie geschikte panden betekent niet dat de kwaliteit van het kantorenaanbod toeneemt. Het aanbod kent een aanzienlijke deel welke een lage kwaliteit kennen, wat terug is te zien in de verdubbeling van het aandeel structureel aanbod in anderhalf jaar tijd. Met het oog op de versnelde veroudering door de verplichtstelling van het energielabel C in 2023, is het van belang dat er alternatieve aanwendingen voor deze panden worden gevonden. Tevens is het noodzakelijk dat er meer nieuwbouw gaat plaatsvinden op de kantorenmarkt, om het Nederlandse kantorenaanbod zo een kwaliteitsimpuls te geven en het aanbod zodoende te laten aansluiten met de kwaliteitsvraag.

Download hier de gehele rapportage.


Deel dit artikel:
Geschreven door Sander Heidinga
Image
Sander is nieuwsgierig, veelzijdig en houdt van samenwerken maar bovenal van vastgoed. Sander is reeds sinds 1994 werkzaam bij Kuijs Reinder Kakes waar hij een van de partners is. Na enkele jaren in de woningmakelaardij actief geweest te zijn heeft hij de shift naar het commercieel vastgoed gemaakt. Naast zijn werkzaamheden bij Kuijs Reinder Kakes is Sander ook voorzitter van de vakgroep Business bij de NVM.

Nieuwste artikelen